Łasuch Łasuch
382
BLOG

Nieżywe schaby :)

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 18

Ładny tytuł wymysliłem, prawda? :)

Dzisiaj Środa Popielcowa, więc dzisiejszy cykl przepisy  nie będzie w żaden sposób postny :) A tak zrobie na przekór. Lubicie schab ze śliwką? Przyznam się szczerze, ze ja do czasu studiów rzadko kiedy jadłem podobne mieso. Ale gdy spróbowałem... mniam, mniam, niebo w gebie i od tej pory bardzo lubię. A Wy?

Ok, to lecimy:

Schab ze śliwką

Jakie składniki? O takie:

  • 1,5 kg schabu wieprzowego środkowego
  • sól
  • pieprz
  • śliwki suszone kalifornijskie bez pestek
  • kilka ząbków czosnku
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 5 szklanek wody
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • Do dekoracji
  • groszek konserwowy
  • kukurydza konserwowa
  • pomidor
  • sałata

Jak przyrządzamy? A tak:

Żeby otrzymać tytułowy schab ze śliwką to nasz schab myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem,długim nożem przecinamy w środku dziurę przez całą długość mięsa.
Czosnek obieramy, cienko kroimy,  solimy. Śliwki myjemy,odsączamy, napychamy nimi schab,na przemian z czosnkiem ,aż napełnimy cały.
Resztę czosnku przecisnąć przez praskę, mieszamy z solą,nacieramy schab i odstawiamy na 1,5 godziny.
Po tym czasie, zetrzeć czosnek,schab pieczemy w rękawie.
Upieczony schab studzimy,kroimy w plastry,układamy na półmisku,dekorujemy wg własnego uznania,zalewamy tężejącą żelatyną.
Żelatynę zalać zimną wodą ,około 3/4 szklanki,wymieszać łyżeczką,odstawić do spęcznienia.
Zagotować 5 szklanek wody,dodać kostkę warzywną cukier do smaku,sok z cytryny, pieprz,ewentualnie sól,dodać spęczniałą żelatynę,zagotować,przecedzić przez siteczko.
Wystudzić,tężejącą żelatyną zalać schab(wyszły dwa półmiski) odstawić do zastygnięcia.
Dekorujemy majonezem.

I taki schab ze śliwką  zajadamy :)
Smacznego!

aha, to byl schab w galarecie, jakby ktoś nie wiedział  :)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (18)

Inne tematy w dziale Rozmaitości