Łasuch Łasuch
435
BLOG

Narodowa zupa

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 21

Ja już tu się szykowałem na wiosnę, już buty zimowe pakowałem do szafy, już nastawiałem się na pyszne jedzenie pod chmurką, a tu klops - znowu dzisiaj sypie to białe badziewie... wiosno, przybywaj! :) Jak naszybciej!

Nic to, pomimo klimatu lecimy dalej w moim ulubionym temacie, jakim sa oczywiście moje ulubione przepisy.

Ostatnio był  rosół, a dzisiaj będzie królowa (wg mnie) polskich zup, jaką są flaki! Można flaki traktowac, jako zupę narodową? i co te flaki mówią o naszym charakterze? hmm?

Ok, to lecimy:

Flaki

składniki:

  • flaki 2 kg
  • marchewka 4 szt
  • pietruszka 2 szt
  • seler 1 szt
  • wołowina 70 dag
  • udka kurczaka 3 szt
  • por (biała część) 1 szt
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

A jak przygotowujemy takie pyszne flaki:

Po kupieniu flaki płuczemy i to kilka razy. Następnie flaki obgotowujemy we wrzątku po około 3 minuty. Potem do garnka wkładamy włoszczyznę, mięso wołowe, ziele angielskie i listki laurowe - gotujemy 30 minut. Do mięsa wołowego wrzucamy udka i gotujemy jeszcze około 20-30 minut. Przygotowujemy wywar.

Wyjmujemy mięso, gdy jest już miękkie i kroimy na małe kawałki, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Na przecedzonym wywarze gotujemy flaki, pod koniec dodajemy wcześniej wyjęte składniki.

Doprawiamy solą, ostrą papryką, pieprzem i majerankiem.

Zasmażka: masło przesmażamy z mąką na patelni, dodajemy do flaków, gotujemy 3 minuty.

I jak Wam się podoba? A Wy jak robicie flaki?

Podzielcie się swoimi przepisami.

Smacznego!

 

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (21)

Inne tematy w dziale Rozmaitości