Łasuch Łasuch
251
BLOG

Biszkopt

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 5

Wiosna za oknem, w końcu! I jeszcze na dokładkę dzień Św. Patryka, więc w głośnikach Flogging Molly :)

W ostatnim przepisie na ciasto shrek  była mowa o biszkopcie. Ale jak zrobić biszkopt? Spokojnie, dziś będzie przepis na najlepszy biszkopt. :)

Biszkopt

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki octu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • tortownica 28cm natłuszczona i obsypana mąką pszenną

A oto, jak robimy biszkopt:

Na pierwszy ogień ida jajka, oddzielamy  żółtka od białek. Potem białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Po ubiciu dodajemy stopniowo żółtka i dalej miksujemy. Wciąż miksując dodajemy cukier,cukier waniliowy,później ocet .

UWAGI:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Następnie NIE MIKSUJĄC  lecz BARDZO DELIKATNIE  mieszając łyżką dodajemy powoli i stopniowo  mąkę z proszkiem.

Następnie masę wylewamy na tortownicę. Pieczemy  około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.Ciasto powinno mieć złoty kolor.

UWAGI: W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika! Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdźcie, czy ciasto jest "suche" - wbijaj patyczek w różne miejsca. Po wyciągnięciu patyk musi być suchy. I jak? Biszkopt wyszedł? Mam nadzieję! :)

Smacznego!

A oto, co było ostatnio, żebyście nie zapomnieli:

żurek wielkanocny

babka wielkanocna

mazurek

Kto coś wypróbował? Już mało czasu, zeby improwizować, warto przećwiczyć!

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (5)

Inne tematy w dziale Rozmaitości