Łasuch Łasuch
427
BLOG

Sernik z Wiednia

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 7

I było ciepło, 2 dni i dziś znowu chłodniecj... ech. ja chcę ciepło! :)

No nic, ostatnio była pascha wielkanocna  czyli, jak niektórzy okreslili sernik:) To dziś znowu sernik i będzie to sernik za któym przepadam, sernik wiedeński. Lubicie? Ja pamiętam ten smak z dzieciństwa - pyszny.

Sernik wiedeński

Nasze składniki:

  • 1/2 kg białego tłustego sera (trzykrotnie mielonego)
  • 8 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • 8 dag masła
  • budyń waniliowy
  • 4 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 dag rodzynek
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka masła

Jak taki sernik wiedeński powstaje:

Parzymy rodzynki,  osączamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder.

Zmielony ser mieszamy z roztrzepanymi żółtkami, masłem, proszkiem budyniowym, skórką pomarańczową, rodzynkami i ubitą pianą.

Masę przekładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Pieczemy  1 godzinę 20 minut w temperaturze 170°C.

Jak robimy polewę czekoladową:

czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z cukrem i masłem. Sernikoblewamy polewą i odstawiamy  do zastygnięcia.

Oby wytrzymał, bo gwarantuję, że zniknie szybko :)

Smacznego!

Co było ostatnio:

babka wielkanocna

ciasto shrek

biszkopt

mazurek

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (7)

Inne tematy w dziale Rozmaitości