Łasuch Łasuch
250
BLOG

Pomidory w przecierze

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Jesieni w lato kolejny dzień, choć tylko przez okno, na szczęście temperatura wciąż znośna, co cieszy. Wczoraj było pomidorowo, domowy ketchup, dziś dalej przetwory z pomidorów. Takie przetwory z pomidorów to w zimie skarb, szczególnie przetwory z pomidorów robione własnoręcznie.

Przetwory z pomidorów

Potrzebujemy... zaskakujące:

1 kg pomidorów

i może trochę soli, jeśli ktoś lubi.

Wybieramy trochę gorsze, ale nieuszkodzone pomidory i myjemy je, kroimy w ćwiartki.

Wkładamy do głębokiego rondla, lekko rozgniatamy drewnianą łyżką i rogotowujemy w sosie własnym, nie dolewając wody. Gorącą masę pomidorową przecieramy przez sito, ewentualnie można trochę posolić.

A możemy do tego miec jeszcze pomidory w przecierze:

Ładne pomidory, w miarę możliwości jednakowej wielkości, zanurzyć we wrzątku, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę. Ułożyć w wyparzonych słojach, zalać gorącym przecierem. Słoiki dobrze zamknąć i pasteryzować: półlitrowe – około 30 minut, większe – 5 minut dłużej.

I w zimę mamy i przecier i pomidory :) Także warto!
Smacznego!

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości