Łasuch Łasuch
182
BLOG

Kisimy

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 1

Lato w miescie to nie zabawa.. wczoraj n aNowym Mieście wieczorem mury oddawały ciepło zgomadzone podczas dnia... nie było to miłe. W takiej pogodzie przyszła mi do głowy kapusta kiszona. Lubicie? Warto teraz zrobić, żeby na zimę mieć zakitraną. Był kiedyś przepis, dziś kolejny:

 

Kapusta kiszona

Składniki:

  • kapusta biała
  • winne jabłko
  • liście laurowe
  • jagody jałowca
  • sól, cukier

Sposób przygotowania:

Oczyszczamy kapustę, kilka ładnych zewnętrznych liści zostawiamy w całości. Główkę dzielimy na ćwiartki, wycinamy głąba, kapustę drobno szatkujemy. Duże winne jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w plasterki.

Poszatkowaną kapustę ugniatamy warstwami w kamionkowym naczyniu lub dużym szklanym słoju. Każdą warstwę przesypujemy łyżeczką soli, łyżeczką cukru, przekładamy listkiem laurowym, jagodami jałowca i plasterkami jabłka.

Na wierzchu układamy liście kapusty i czystą lnianą ściereczkę, na to kładziemy talerzyk lub deskę, obciążamy wyparzonym kamieniem. Odstawiamy na 2/3 dni w temperaturze pokojowej. Gdy kapusta będzie już odpowiednio kwaśna, odstawiamy w chłodne (15  st. C) miejsce.

W tej temperaturze można przechowywać kapustę 2/3 tygodnie. kapusta kiszona gotowa :)

Można ją także zapasteryzować w wekach. W tej formie przechowa się przez kilka miesięcy, jednak pasteryzowana kapusta nie jest tak bogata w witaminy i mikroelementy jak świeżo ukiszona. Lepiej więc ukisić co jakiś czas mniejszą ilość.

Smacznego!

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości