Łasuch Łasuch
166
BLOG

Keczupi

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Chłodno się zrobiło, sorry, chłodniej, o od razu wróciła ochota na kucharzenie. Wczoraj była sałatka z brokułami, a dzisiaj był dzień na domowy ketchup. Lubię mieć kilka słoików na półce w piwnicy, bo taki domowy ketchup to przynajmniej wiem, co jem. Także warto zrobić.

Domowy ketchup

Nasze składniki:

2 kg dojrzałych pomidorów, 1/2 kg jabłek, 3 średniej wielkości cebule, 1 łyżeczka gorczycy,   1 szklanka cukru,   1/2 szklanki octu, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej, 1/2 łyżeczki papryki mielonej łagodnej, słodkiej;   1/2 łyżeczki soli.

I sposób przygotowania:

Kroimy na plasterki pomidory, jabłka i cebulę. Na dno naczynia wlewamy niewielką ilość wody, a potem wrzucamy warzywa. Gotujemy, a gdy wszystko zmięknie to miksujemy, potem przecieramy przez sitko.
 Następnie dodajemy przyprawy i gotujemy wszystko aż zgęstnieje. Pamiętajmy o mieszaniu, żeby się nie przypaliło.
Gorący ketchup wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 15 minut. Warto pamiętać, żeby po pasteryzacji odwrócić słoiki do góry dnem.

I w zimę mamy domowy ketchup :)

Smacznego!

Ostatnio było grane:

przetwory z malin

sałatka gyros

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości