Łasuch Łasuch
219
BLOG

Grecka rybka

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Październik nas nie rozpieszcza, trzeba to przyznać. Ale nic to, klimat zawsze był przeciwko nam :) Trza być twardym. Naszła mnie ostatnio ochota na rybkę, więc poszedłem krok dalej. Ryba w jarzynach, czyli ryba po grecku. Z Grecją to ona ma mało wspólnego, ale co tam, nazwa dobra, jak każda inna. Z rybą po grecku kojarzą nam się Święta, ale co za problem zrobić ją wcześniej, prawda?

Ryba po grecku

Składniki:

  • 1,5 kg ryby (najlepiej białej)
  • 3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 seler
  • 3 cebule
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyzki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 liscie laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sok z 1 cytrtny
  • sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

Na poczatek ścieramy jarzyny na tarce (tarka o grubych oczkach), a potem wkładamy do rondla (duzego), gdzie najpierw mocno rozgrzewamy olej. Podlewamy wodą - około pół szklanki.
Dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz około trzech łyżek wody i dalej dusimy kolejne dziesięć minut. Doprawiamy to sokiem z cytryny oraz mieloną papryką.
Podczas duszenia warzyw smażymy filety. Trzeba uważać, zeby się nei zarumieniły - na małym ogniu.
Wykładamy do półmiska warstwami: najpier warzywa, potem ryby, potem znowu warzywa itp.
Pyszna ryba po grecku jest gotowa :)

A Wy jaką najlepiej lubicie?

Smacznego!

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości