Łasuch Łasuch
525
BLOG

Jabłkowa szarlotka

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 8

Jesień się nieubłaganie kończy, jabłek zatrzęsienie, więc trzeba to wykorzystać. A co najlepiej z jabłek zrobić? Oczywiście szarlotkę. Kto nie lubi szarlotki? Nie znam takiego, także dzisiaj szarlotka, w wersji tutti- frutti :)
 

Szarlotka

Składniki:

5 jajek, 3 szkl mąki, 1 szkl cukru, 1 kasia, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej, 5 jabłek, cukier waniliowy, 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie szarlotki:

Wyrabiamy ciasto z następujących składników: mąka, żółtka, proszek do pieczenia i pół szklanki cukru. Ciasto dzielimy na trzy części, pamiętajmy, żeby 1 część była większa. Większą częścią wylepiamy blachę, a pozostałe części wkładamy do zamrażalki.

Bierzemy tarkę (najlepiej z grubymi oczkami) i ścieramy jabłka. Starte jabłka odcedzamy trochę z soku i dodajemy do nich cukier waniliowy z cynamonem.

Na blachę z ciastem wykładamy jabłka. Wyjmujemy jedno ciasto z zamrażalnika i ścieramy na jabłka. Ubijamy pianę z białek - dodajemy do piany pozostałą część cukru oraz mąkę ziemniaczaną. Na starte ciasto układamy pianę, a na to kruszymy ostatnią część ciasta z lodówki.

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy ciasto około pół godziny, maks. 40 minut.
Szarlotka  gotowa, można zajadać.

Smacznego! :)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (8)

Inne tematy w dziale Rozmaitości