Łasuch Łasuch
185
BLOG

Grzybowa tarta

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 6

Czas grzybobrania już się skończył. Przyszła zima. Ale to nie znaczy, że nie można pojeść grzybów. Mamy jeszcze doskonałe do wszystkiego pieczarki. A z nich można wyczarować cuda, np może nam się pojawić tarta! :). Tarta jest  tak popularna, że każdy chętnie ją wykonuje w swojej kuchni, prawda?  Ja lubię tartę pieczarkową. Polecam ten przepis.

Tarta



Składniki na ciasto: pół kostki margaryny, 2 szklanki mąki, łyżeczka cukru, 1 jajko i 1 żółtko, łyżka śmietany, sól.

Składniki na farsz (nadzienie): 0,5kg pieczarek, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, małe opakowanie śmietany, 2 jajka, 15 dkg startego żółtego sera, 2 łyżki masła, posiekana natka pietruszki, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Na blat wysypać mąkę, cukier, margarynę, wbić jajko i żółtko, wszystko razem zagnieść, na koniec dodać śmietanę i posolić. Dobrze wyrobić ciasto i wykleić nim blaszkę, ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i piec  ok. 20 minut.


Farsz: Pieczarki dokładnie umyć i pokroić na kawałeczki, dusić z pokrojoną w talarki cebulą i rozgniecionym czosnkiem przez około 15 minut, popieprzyć i posolić. Wyłożyć na upieczony placek i posypać natką pietruszki (w razie nadmiaru sosu odsączyć).

Roztrzepać jajka, wymieszać je ze śmietaną, żółtym serem i posolić. Masę wylać na farsz i wszystko włożyć do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Całość zapiekać ok. 30 minut.   tartę podawać wyłącznie na gorąco.

Smacznego! :)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (6)

Inne tematy w dziale Rozmaitości