Łasuch Łasuch
934
BLOG

Wigilijna kutia

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 58

Za niedługo święta, więc się będa pojawiały przepisy na święta. Dzisiaj kutia. Kutia gościła na staropolskich stołach. Przez długie lata nikt nie pamiętał o tej potrawie, by od niedawna zadomowiła się na stałe. Kutia na wigilijny stół przywędrowała ze wschodu i dzięki temu możemy sobie pozwolić na odrobinę słodyczy na postnym stole. Oto przepis.

Kutia



Składniki:

szklanka pszenicy łuskanej, puszka gotowego maku, 100 ml miodu prawdziwego, 4 łyżki rodzynek, pojemniczek skórki pomarańczowej kandyzowanej, 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich, kilka daktyli, kilka fig, parę kropli aromatu migdałowego.

Sposób przygotowania:

Pszenicę należy dokładnie wypłukać (nawet kilka razy), zalać przegotowaną wodą i zostawić na noc. Na następny dzień gotować ok. 4 godziny aż zmięknie, ale nie rozgotuje się. W trakcie gotowania zmieniać  3 razy wodę. Ugotowaną pszenicę odcedzić i wystudzić. Dodać do niej mak z puszki, miód i dokładnie wymieszać. Dodać rozmoczone rodzynki, skórkę pomarańczową kandyzowaną, posiekane: orzechy, daktyle i figi oraz aromat migdałowy (nie za wiele). Wszystko wymieszać, przełożyć do salaterki i odstawić w chłodne miejsce. I gotowe.

Smacznego! :)

Ostatnio:

gołąbki

barszcz czerwony

fasolka po bretońsku

tarta

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (58)

Inne tematy w dziale Rozmaitości