Łasuch Łasuch
263
BLOG

Szyna na szynach

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 10

Oczywiście tytuł wprowadza w bład, bo skąd szyny? :) Ale o szynie dzisiaj czyli szynka pieczona. A, tak w ogóle dawno mnie nie było,ale zycie tak się plecie, że nic się nie przewidzi i czasem tak bywa. Ale juz jestem i teraz będę często znowu.

Czy mozna zastawić suto stół bez takiego specjału, jak szynka pieczona? Oj chyba w Polsce to się nie da, no chyba, ze jak w Koglu moglu postawimy krakersy i paluszki :)  Także dzisiaj szynka pieczona:

Szynka pieczona

Składniki:

 1,5-2kg szynki wieprzowej, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziarnisty i mielony, 3-4 ząbki czosnku, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, ocet balsamiczny, olej, siatka na szynkę.

Sposób przygotowania:

Mięso płuczemy pod bieżącą, zimną wodą i dobrze solimy. Teraz czas na przygotowanie marynaty:  3 szklanki oleju, 2 łyżki octu balsamicznego, ziele angielskie, pieprz, papryki, pokruszone liście laurowe i rozgnieciony czosnek.

Całość dokładnie mieszamy i nacieramy naszą szynkę, którą następnie ostawiamy na noc. Następnego dnia  mięso wyjęte z lodówki wkładamy do siatki i wkładamy do naczynia żaroodpornego (dno smarujemy olejem).

Szynkę wkładamy do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 2 godziny podlewając od czasu do czasu połową szklanki wody (co pół godziny) i nakłuwając widelcem.

Jeśli szynka jest soczysta nie musimy podlewać wodą.

Wystudzić i podawać najlepiej dopiero na drugi dzień, nie zapominając o wcześniejszym zdjęciu siatki.

Szynka pieczona gotowa - do jedzenia marsz! :)

Smacznego!

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (10)

Inne tematy w dziale Rozmaitości