Słodziłem ostatnio strasznie, a tu trzeba konkretu, prawda? Jak prawie każdy Polak mam problem z cukrem cholercia, ale cięzko z tym walczyć niestety. Ekstra kaczka z jabłkami to tłusta potrawa, ale warto, warto.
Smaczna kaczka z jabłkami w kolejnej odsłonie? Czemu nie! Wprawdzie nie da się tego przepisu zmienić diametralnie, ale można go za każdym razem chociaż trochę ulepszać. Pozwala nam na to chociażby nasze doświadczenie. Moja kaczka z jabłkami za każdym razem wychodzi nam coraz smaczniejsza.
Kaczka z jabłkami
Składniki:
Kaczka o wadze 1,5kg, 4 jabłka, 1 pomarańcza, 15dag żurawiny kandyzowanej, sól, pieprz, ząbek czosnku, majeranek, odrobina masła.
Sposób przygotowania:
Kaczkę sprawić, dokładnie posolić i posypać pieprzem. Jabłka pokroić w ćwiartki, wymieszać z żurawiną i nafaszerować owocami kaczkę.
Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy wyciśniętym przez praskę czosnkiem, wyciskamy na nią sok z pomarańczy i posypujemy majerankiem. Do naczynia wkładamy kilka plastrów masła.
Kaczkę pieczemy 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni.
I wcinamy potem!
Smacznego!
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości