Łasuch Łasuch
233
BLOG

Kaczuszka i jabłuszka

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Słodziłem ostatnio strasznie, a tu trzeba konkretu, prawda? Jak prawie każdy Polak mam problem z cukrem cholercia, ale cięzko z tym walczyć niestety.  Ekstra kaczka z jabłkami to tłusta potrawa, ale warto, warto.

Smaczna kaczka z jabłkami w kolejnej odsłonie? Czemu nie! Wprawdzie nie da się tego przepisu zmienić diametralnie, ale można go za każdym razem chociaż trochę ulepszać. Pozwala nam na to chociażby nasze doświadczenie. Moja kaczka z jabłkami za każdym razem wychodzi nam coraz smaczniejsza.

Kaczka z jabłkami


Składniki:

Kaczka  o wadze 1,5kg,  4 jabłka, 1 pomarańcza,  15dag żurawiny kandyzowanej, sól, pieprz, ząbek czosnku, majeranek, odrobina masła.

Sposób przygotowania:

Kaczkę sprawić, dokładnie posolić i posypać pieprzem. Jabłka pokroić w ćwiartki, wymieszać z żurawiną i nafaszerować owocami kaczkę.

Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy wyciśniętym przez praskę czosnkiem, wyciskamy na nią sok z pomarańczy i posypujemy majerankiem. Do naczynia wkładamy kilka plastrów masła. 

Kaczkę pieczemy 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni.

I wcinamy potem!

Smacznego!

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości