Łasuch Łasuch
26
BLOG

A moze rybka?

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Rybysą bardzo zdrowe, nikomu nie trzeba tego powtarzać i przy okazji dziś piątek, więc proponuję szlachecką rybę:):

Sandacz po polsku

Czas przygotowania: 45 minut
Czas gotowania: 30 minut
Kaloryczność: 165 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • sandacz (lub 2 sandacze, razem ok. 2 kg)
  • pęczek włoszczyzny
  • duża cebula
  • 2 goździki
  • listek laurowy
  • po 5–6 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • sok i 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 jajka na twardo
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Ryby sprawić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć wewnątrz i na zewnątrz uprażoną na patelni, gorącą solą. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Cebulę i włoszczyznę obrać, umyć.

Warzywa zalać 3 szklankami wody. Razem z korzeniami, szczyptą cukru i skórką otartą z cytryny ugotować wywar. Przecedzić. Ryby ułożyć w naczyniu do gotowania. Zalać winem oraz wywarem. Gotować 25–30 min. Pozostawić w wywarze na 30 min, aby mocno przeszły smakiem.

Jajka obrać, grubo posiekać. Masło stopić na patelni, wrzucić jajka i natkę pietruszki. Podgrzewać na małym ogniu, potrząsając od czasu do czasu patelnią (aby jajka się nie przypaliły ani nie rozgniotły). Ryby podgrzać, przełożyć na półmisek. Skropić sokiem z cytryny, obłożyć jajkami, plasterkami cytryny i natką

 

Smacznego!:)

 

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości