Łasuch Łasuch
342
BLOG

Stek z ananasem i imbirem

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 16

Gdzieś czytałem, że mięso kupowane w Polsce nie nadaje się na porządne steki,(coś chodzi o to, że krowy są mleczne a nie mięsne) ale to nie powinien być powód, żeby befsztyków nie robić. więc dzisiaj:

Stek z ananasem i imbirem

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 6 minut
Kaloryczność: 458 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 4 steki wołowe
  • olej słonecznikowy
  • sól, pieprz czarny i zielony
  • puszka ananasa (plastry)
  • 3 łyżki startego imbiru

Etapy przygotowania

Ananas wyjąć z puszki, osączyć, zmiksować z imbirem na gładką masę. Dodać 2 łyżki zielonego pieprzu i 2 łyżki oleju, energicznie wymieszać.

Steki umyć, osuszyć, lekko ugnieść ręką. Usmażyć bez tłuszczu na patelni z grubym dnem albo na patelni grillowej po 3–4 minuty z każdej strony.

Na patelnię wlać łyżkę oleju, rozgrzać i dodać sos ananasowy, chwilę przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem.

Gotowe steki układać na ogrzanych talerzach, polewać ciepłym sosem. Doskonale smakują z zieloną sałatą skropioną cytryną, z gotowanymi brokułami lub grillowaną cukinią.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (16)

Inne tematy w dziale Rozmaitości