Łasuch Łasuch
58
BLOG

Wołowina szpikowana

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Dzisiaj przepis na pieczeń, z której resztek można np zrobić wczorajsze tortille z farszem mięsnym. Wołowina to dość pracochłonne danie, jednak ile satysfakcji. Mocno kaloryczne mięsko idealne na nabranie sił po zimie.

Wołowina szpikowana

Czas przygotowania: 120 minut
Kaloryczność: 360 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1 i 1/2 kg wołowiny bez kości
  • 5 dag słoniny
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • 3 suszone grzyby
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól
  • pieprz
  • Na marynatę:
  • 2 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • po 4 ziarna pieprzu i jałowca
  • cebula
  • 1/2 szklanki octu

Etapy przygotowania

Mięso oczyścić z błon, zbić lekko tłuczkiem.

Marynata: zagotować wodę z przyprawami i pokrojoną cebulą, wlać ocet. Zalać marynatą mięso w garnku, chłodzić w lodówce przez noc. Mięso wyjąć, osączyć, naszpikować pokrojoną w słupki słoniną, oprószyć solą, pieprzem, papryką i szczyptą mąki. Obrumienić na oleju. Podlać wodą, dodać pokrojoną cebulę, przyprawy z marynaty i suszone grzyby. Dusić pod przykryciem ok. 1 i 1/2 godziny.

Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć. Sos z duszenia zaprawić pozostałą mąką, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietaną. Pieczeń pokroić na cienkie plastry, polać sosem. Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości