rk1 rk1
519
BLOG

jak mieszacie miód ze spirytusem?

rk1 rk1 Polityka Obserwuj notkę 55
było o różnościach, o pigwówce, o pieprzówce.. to teraz o miodówce :)


w hołdzie krupnickowi





no to teraz pora na miodówkę - taki mamy klimat :)



zalety:

- piorunem się robi - przegryza się już po paru godzinach,

- pychota,

- rozgrzewa jak talala,

- zabija wirusy, także teges.. wicie-rozumicie.. podawać doustnie :D


przepis:
weź pół litra niedrogiego spirytusu (np. 95% w biedronce na 45 zeta)
i wymieszaj z miodem  (np. 370g/10 zeta na allegro).

żadnych cytryn, imbirów, pigwy, goździków.. przeca jestemy pszczółkami-koneserami :D


podpowiedź technologiczna: jeśli miód scukrzony - ogrzej.
najłatwiej: włóż na chwilę do mikrofali.



moje typy po testach: najlepszy gryczany. fantazja.
żadne tam lipy, akacje, wrzosy, nawłocie..
ewentualnie wariant perwersyjny: zamiast gryczanego spadziowy
(anko uwypukla lisciastość/igliwość miodu,
super, acz jest wrażenie że pije sie likarstwo..).


mój wybór: gryczany.

rezultat: miodowo-piekący smak,
miodoesencja bez ordynarnej słodkości/lepkości
+ piękny kolor. najpiękniejszy na świecie.
no i rzecz jasna: samo zdrowie.
samiuśkie - jak się nie przesadzi :)))



i na koniec procenty:


alko: 95% * 500  / (500+370) = ok. 54,5%

cena za 0.5L:  (45+10) * 500 / (500+370) = ok. 31,5 ZŁ

- czyli tyle, co auchanowy krupnik miodowy 38%
(tyż dobry, ale nie wiadomo z czego zrobiony)
a w miodowości i alkoholowości nieporównywalny.





a Wy.. jak mieszacie?








PS o turbopieprzówce i innych smakołykach dla zdrowotności tutaj:

https://www.salon24.pl/u/rk1/1114257,w-krainie-likarstw-ziolkow-bitterow-i-turbopieprzowki

https://www.salon24.pl/u/rk1/1114212,pieprzowka



-







rk1
O mnie rk1

https://rk1s24.wordpress.com/ ------ to już historia. blog nieaktywny

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Polityka