Klaus Herschel Thiele Klaus Herschel Thiele
48
BLOG

Kuchnia antysemicka w Polsce

Klaus Herschel Thiele Klaus Herschel Thiele Kultura Obserwuj notkę 5

Notka została sprowokowana komentarzem „zikuk”, a że wiernych czytelników, od czasu - do czasu, trzeba nagradzać, oto nagroda. 

Czy kuchnia w Polsce jest antysemicka? A jakże, jeszcze jak.

Jak można jadać, w Polin, Rzeczpospolitej przyjaciół, wieprzowinę ? Przeciez to jawnie antysemickie.

Kiełbasa wieprzowa? Coś obrzydliwego! Przecież „świnia” to synonim wszelkiego chamstwa, ba i jedyne zwierzę, które, głodne, zje człowieka, a i własne odchody takze. Nie wiem, czy ze smakiem, ale polacy jedzą szynki, balerony ze smakiem. 

A przeciez to niekoszerne! 

Jak tak można? To jawne łamanie strategicznego sojuszu z Izraelem.

Danie narodowe to kotlet schabowy. Składniki, na jedną porcję, drogi „zikuk” moze sobie przyrządzisz : 150 g schabu bez kości, sól i pieprz. Pamiętaj, co mięso należy namoczyć w mleku, a następnie obtoczyć czymś powstałym z wymieszania: 1 łyżki mąki z 1 jajkiem i 3 łyżkami bułki tartej (łyżka ma być solidna, taka co używasz do zupy). Do smażenia użyj masła klarowanego lub smalcu wieprzowego, będzie lepszy, by pozostać w świńskiej poetyce. Zajadaj się z ziemniakami. Jeśli się nie wzdrygasz dołóż surówkę. Smacznego!

Gdybyś był jeszcze głodny to najpopularniejsze polskie potrawy to pierogi z mięsem, oczywiscie wieprzowym, gołąbki, a jak inaczej, w środku mix wieprzowiny i ryżu, ale ryżu mało, kotlet mielony, bigos, galareta mięsna, golonka, z zup to żurek z kiełbasą i kapuśniak z wieprzowym żeberkami.

No i absolutny hit, brrr…czarnina, czarna polewka, polska zupa narodowa, której podstawowymi składnikami są rosół i krew świńska, rzadziej kaczki, gęsi lub królika, ale to odmiana dla zupełnych narodowych odszczepieńców. Dlatego tylko wspominam i zikuk nie proponuję.

Charakterystyczny słodko-kwaśny smak nadają czarninie cukier i ocet, które należy zmieszać z krwią, żeby zapobiec jej skrzepnięciu. Smak (sic!) nadają zupie dodatki w postaci, syropu ze śliwek lub gruszek w occie, albo ugotowane w zupie świeże lub suszone owoce (gruszki, śliwki, jabłka, rodzynki lub wiśnie), ocet winny lub jabłkowy, miód lub inne składniki. Czarninę podaje się z kluskami lanymi, domowym makaronem lub z gotowanymi ziemniakami.

I to wszystko, czyli nie zbyt bogata.


אם אתה לא מסוגל לעשות את מה שקשה מאוד, לעשות את מה שאי אפשר. Obecnie Parshall, Dakota Północna, USA.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (5)

Inne tematy w dziale Kultura