Tonick Tonick
420
BLOG

Bezpieczne przechowywanie żywności.

Tonick Tonick Rozmaitości Obserwuj notkę 1

 

 Woda paruje w normalnym ciśnieniu przy temperaturze około 100 stopni Celsjusza.

Cała nasza żywność zawiera wodę.

Zawierają ją owoce i warzywa.

Jak szybko i bez ubytków wywołanych wysoką temperaturą suszyć żywność?

Można ją suszyć próżniowo.

Woda ma ciekawą właściwość.

Obniżając jej ciśnienie obniżamy także jej temperaturę wrzenia.

Wykres tej zależności można obejrzeć sobie tutaj

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wykres_fazowy

Zmniejszając ciśnienie można doprowadzić do wrzenia wody już w temperaturach pokojowych. Pozwala to bezpiecznie w niskiej temperaturze suszyć żywność.

Ale nie jedynie ją.

Podobne techniki używane są np do suszenia papierowej izolacji, oraz coraz częściej bielizny po praniu.

Wystarczy jedynie w części dolnej komory próżniowej obniżyć temperaturę i zorganizować tam wylot skroplin.

Tonick
O mnie Tonick

Kliknij Quo vadis Ziemio? Jak studiować W hołdzie Powstaniu - Notka ukryta przez redakcję salon24 pływam jedynie pod prąd

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości