Woda paruje w normalnym ciśnieniu przy temperaturze około 100 stopni Celsjusza.
Cała nasza żywność zawiera wodę.
Zawierają ją owoce i warzywa.
Jak szybko i bez ubytków wywołanych wysoką temperaturą suszyć żywność?
Można ją suszyć próżniowo.
Woda ma ciekawą właściwość.
Obniżając jej ciśnienie obniżamy także jej temperaturę wrzenia.
Wykres tej zależności można obejrzeć sobie tutaj
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wykres_fazowy
Zmniejszając ciśnienie można doprowadzić do wrzenia wody już w temperaturach pokojowych. Pozwala to bezpiecznie w niskiej temperaturze suszyć żywność.
Ale nie jedynie ją.
Podobne techniki używane są np do suszenia papierowej izolacji, oraz coraz częściej bielizny po praniu.
Wystarczy jedynie w części dolnej komory próżniowej obniżyć temperaturę i zorganizować tam wylot skroplin.
Inne tematy w dziale Rozmaitości