Zastrzeżenie: Poniższy tekst nie stanowi porady zdrowotnej ani dietetycznej. W celu podejmowania decyzji w zakresie własnego zdrowia należy się udać do lekarza, który nie jest oskarżony lub skazany przez izbę lekarską, ale stosuje aktualną wiedzę medyczną. Pamiętać też należy o przyjęciu dawki przypominającej, jeśli istnieje takie wskazanie - jw..
***
O zdrowotnych aspektach przyjmowania octu jabłkowego:
I. Dlaczego pomaga?
1. Obniża insulinooporność oraz jej negatywne efekty:
- - nadmierny poziom cukru we krwi
- - wkaźnik A1c - wynik badania poziomu cukru w dłuższym okresie
- - poziom cholesterolu
- - poziom triglicerydów
- - wielkość tkanki tłuszczowej
Badania pokazują, że codzienne używanie octu jabłkowego przez 3 miesiące obniżało wszystkie wyżej wymienione elementy i wskaźniki, gdy w grupie kontrolnej nie było żadnych istotnych zmian.
2. Poprawia trawienie.
Szereg istotny procesów w żołądku zależy od stopnia jego zakwaszenia. Z wiekiem czy wskutek chorób, poziom tego zakwaszenia maleje. Od poziomu ph (niższy = bardziej kwaśny) zależy zdolność żołądka do:
- trawienia białek (np. mięso)
- absorbcji minerałów
- eliminacji złych bakterii
- niższe ph pobudza wydzielanie żółci, co ułatwia trawienie tłuszczy
- niższe ph pobudza pracę trzustki
II. Dla kogo może być korzystne, a dla kogo nie, przyjmowanie octu jabłkowego?
Ocet jabłkowy jest korzystny dla osób w następujących przypadkach:
- problemy z metabolizmem, insulinooporność -> większość populacji
- cukrzyca typu drugiego
- nadmierny cholesterol
- nadciśnienie
- nadwaga
- problemy z trawieniem, np. refluks żołądkowy (10-20% populacji)
- szereg kłopotów ze zdrowiem lub samopoczuciem, które są pochodną trawienia i metabolizmu, przykładowo niewystarczające przyswajanie białek i minerałów może powodować szereg niedoborów nawet w tworzeniu przeciwciał chorobowych
Ocet jabłkowy jest niekorzystny dla osób z wrzodami żołądka.
III. Kiedy spożywać ocet jabłkowy?
Przed lub w czasie posiłków, bo to pomaga w trawieniu i przyswajaniu mikroelementów.
Przed zaśnięciem - dla osób mających zbyt wysoki poziom cukru rano po przebudzeniu. Rankiem po nocy, organizm ma podniesiony poziom kortyzolu, to z kolei prowadzi do podniesienia poziomu cukru we krwi. Jeśli to problem, to można przyjmować ocet jabłkowy na noc.
IV. Jak używać ocet jabłkowy?
Dzienna dawka powinna się mieścić pomiędzy 15 a 30 ml, co przekłada się od jednej do dwóch łyżek stołowych, przy wskazaniu na dolną granicę jako wyjściową.
Przyjmować można rozpuszczając łyżeczkę do herbaty (5 ml) w szklance wody. Trzy razy dziennie da 15 ml.
Ocet jabłkowy może powodować uszkodzenie szkliwa zębów. Stąd przygotowany roztwór można pić przez słomkę. Po wypiciu warto przepłukać usta i zęby zwykłą wodą, w celu usunięcia pozostałości kwasu octowego.
Należy używać octu ekologicznego, takiego, który na dnie ma pozostałości miąższu. Przed użyciem, ocet w takiej butelce należy wstrząsnąć, te pozostałości są wartościowe.
Octu jabłkowego można też używać jako przyprawy. Najprościej jako dodatku do sałatki czyli zrobić sos winegret.
Można też zrobić lemoniadę: 1-2 łyżeczki do herbaty octu jabłkowego, tyle samo soku z cytryny, stevia jako słodzik plus woda.
Powyższe stanowi skrót prelekcji Stena Ekberga. Do obejrzenia pod adresem {LINK}:
Inne tematy w dziale Rozmaitości