Poranna kawa spowalnia procesy starzenia się komórek, fot Canva
Poranna kawa spowalnia procesy starzenia się komórek, fot Canva

Coś więcej niż pobudzenie. Nowe badanie udowodniło bezcenny wpływ picia kawy

Redakcja Redakcja Badania i rozwój Obserwuj temat Obserwuj notkę 6
Kawa nie tylko pobudza – może również spowalniać procesy starzenia się komórek. Najnowsze badania naukowców z Queen Mary University of London pokazują, że kofeina aktywuje kluczowy enzym odpowiedzialny za przetrwanie komórek i ich naprawę. To może tłumaczyć, dlaczego poranna filiżanka kawy sprzyja długowieczności.

Kawa bardziej korzystna niż herbata? 

Do niedawna kawa była oceniana ambiwalentnie – smak i aromat chwalono, ale wpływ na zdrowie bywał kwestionowany. Jednak coraz więcej badań pokazuje, że umiarkowane spożycie kawy może przynosić organizmowi konkretne korzyści.

W tym roku European Heart Journal opublikował analizę, z której wynika, że osoby pijące kawę rano mają niższe ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych oraz ogólnie niższe ryzyko zgonu, w porównaniu z tymi, którzy piją ją przez cały dzień. Z kolei badania Uniwersytetu w Toronto na grupie 47 tysięcy kobiet pokazały, że codzienne spożywanie 1–3 filiżanek kawy może pomóc pięćdziesięciolatkom w uniknięciu chorób przewlekłych i dłuższym zachowaniu zdrowia fizycznego i psychicznego.


Kofeina aktywuje enzym związany z długowiecznością

Najnowsze doniesienia naukowców z Queen Mary University of London wnoszą do dyskusji istotny mechanizm biologiczny. Badacze ustalili, że kofeina – najczęściej spożywany związek neuroaktywny na świecie – aktywuje enzym AMPK, który pomaga komórkom przetrwać stres i niedobór energii. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie Microbial Cell.

Eksperymenty przeprowadzono na drożdżach rozszczepialnych (fission yeast) – organizmach jednokomórkowych, które dobrze odwzorowują podstawowe procesy komórkowe występujące także u ludzi. Już kilka lat temu ten sam zespół badawczy odkrył, że kofeina oddziałuje na regulator wzrostu TOR – biologiczny „przełącznik” regulujący wzrost komórek w zależności od dostępnych zasobów.

AMPK jak wewnętrzny miernik paliwa komórki

W nowym badaniu potwierdzono jednak, że kofeina nie wpływa bezpośrednio na TOR, lecz aktywuje AMPK, który odgrywa podobną, a nawet ważniejszą rolę. AMPK działa jak wewnętrzny czujnik energii – gdy komórkom zaczyna jej brakować, enzym uruchamia mechanizmy oszczędzania i naprawy.

– Kiedy komórkom brakuje energii, AMPK przełącza je, wymuszając przestawienie się na tryb oszczędzania i naprawy, aby pomóc im przetrwać. A jak pokazały nasze wyniki, kofeina pomaga włączać ten przełącznik – wyjaśnił dr Charalampos (Babis) Rallis, główny autor badania.

Efekt jak po metforminie – ale z kawy

AMPK to także cel popularnego leku na cukrzycę – metforminy, który od lat badany jest pod kątem wpływu na długość życia. Dzięki aktywacji AMPK, kofeina wpływa m.in. na naprawę DNA, reakcję komórek na stres oraz kontrolę wzrostu – wszystkie te procesy są związane ze starzeniem się i chorobami.

– Te odkrycia pomagają wyjaśnić, dlaczego kofeina może być korzystna dla zdrowia i długowieczności. Otwierają też ekscytujące możliwości przyszłych badań nad tym, jak możemy wywoływać te efekty bardziej bezpośrednio: za pomocą diety, stylu życia lub nowych leków – podsumowali autorzy publikacji.

Tomasz Wypych 


na zdjęciu: Poranna kawa spowalnia procesy starzenia się komórek. Zdjęcie ilustracyjne. fot Canva

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj6 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (6)

Inne tematy w dziale Technologie