Naukowcy odkryli, że w węglu do grilla jest dużo niebezpiecznych związków chemicznych.
Naukowcy odkryli, że w węglu do grilla jest dużo niebezpiecznych związków chemicznych.

Rakotwórcze związki w węglu i brykiecie do grilla

Redakcja Redakcja Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 38

Tworzywa sztuczne, metale, okruchy szkła i inne zanieczyszczenia groźne dla zdrowia znaleźli naukowcy w węglu i brykiecie do grilla.

Naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego zbadali węgiel drzewny i brykiet z węgla drzewnego. Próbki pobrano z produktów znanych producentów dostępnych w popularnych sieciach handlowych i supermarketach, a także kupione przez Internet - nie posiadające oznaczeń, opisów i nazwy producenta. 

Analiza wykazała wysoką zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych oraz szczególnie niebezpiecznych - rakotwóczych - benzopirenów i benzoperylenu. 

W badanych węglach i brykiecie znaleziono szkodliwe dla zdrowia dodatki jak: węgle kopalne, ropa naftowa, koks, szkło, żużel, rdza, szkło, metale czy tworzywa sztuczne. Ich ilość przekraczała dopuszczalną normę (PN-EN 1860-2) dla paliw grillowych wykorzystywanych do obróbki żywności, która przewiduje, że maksymalna zawartość zanieczyszczeń nie powinna przekraczać 1 proc. 

Obecność tych substancji jest szczególnie niebezpieczna dla zdrowia m.in. ze względu na związki muta- i kancerogenne, które powstają w wyniku spalania i osiadają na grillowanej żywności - a następnie, wraz z nią, dostają się do organizmu człowieka. 

W paliwie grillowym znajdują się też związki fenolowe i aromatyczne pochodne aminowe. Podczas grillowania substancje te mogą przedostawać się do produktów lub być wchłaniane bezpośrednio przez drogi oddechowe przez osoby znajdujące się w pobliżu grilla. 

Z przeprowadzonych badań wynika również, że istotny jest region, z którego pozyskuje się surowce do produkcji paliw grillowych. Dotyczy to przede wszystkim nadmiernego występowania pierwiastków ciężkich i śladowych w niektórych węglach drzewnych i brykiecie. 


grill, barbecue, kiełbasa
Bezpieczniej jest korzystać z grilla elektrycznego lub gazowego.

W związku z tym, ze występującymi w analizowanych produktach niebezpiecznymi związkami najbezpieczniej jest korzystać z grilla elektrycznego lub gazowego. A jeśli już decydujemy się na zakup stałych paliw grillowych (węgla lub brykietu), wybierajmy te, które mają certyfikat jakości. 

BG


Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj38 Obserwuj notkę

Komentarze

Pokaż komentarze (38)

Inne tematy w dziale Rozmaitości