alamira alamira
1154
BLOG

Przed zającem senatora serwujemy jajka Robuchona

alamira alamira Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 31

imageUkazało się tłumaczenie książki zmarłego niedawno mistrza francuskiej kuchni, okrzykniętego nad Sekwaną kucharzem stulecia, Joela Robuchon: "Tout Robuchon". Ponad 800 przepisów prowadzi nas kulinarną podróżą mistrza w poszukiwaniu smaku, często z niewielu, prostych składników, co w kuchni francuskiej było czymś zupełnie nowym. Jego "zając po królewsku senatora Couteaux", który przygotowuje i gotuje się 8 i pół godziny jest tu tylko wyjątkiem. Zresztą obiecuję wrócić do tego przepisu. 

Jego córka we wstępie do polskiego wydania napisała: "Mój ojciec, szef kuchni z największą ilością gwiazdek Michelin i ambasador francuskiej kuchni, uwielbiał badać kuchnie Europy i innych kontynentów. W czasie swoich podróży z wielką przyjemnością odkrył bogactwo polskich zup i gulaszów. Mam nadzieję, że dzięki tej książce nasi polscy przyjaciele będą mogli z kolei odkryć francuskie przepisy zarówno do codziennego stosowania, ale także na wielkie rodzinne okazje i spotkania z przyjaciółmi"

Po lekturze "Tout Robuchon" trudno się tych polskich inspiracji doszukać, a być może pani Sophie pomyliła nas z Węgrami, co znając paryską mentalność nie wydaje mi się niemożliwe. Jednak na kuchnię Joela Robuchona warto zerknąć z zaciekawieniem, w końcu należy wiedzieć co dzieje się w kulinarnej stolicy świata. To tak z przymrużeniem oka, jak wywody pani Sophie o bogactwie polskich gulaszy. Z zupami trafiła.

image

Na początek, ponieważ zbliżają się święta, dwa przepisy mistrza na jajka.

1) Jajka na twardo Mimosa (proporcje dla 4 osób)

Umyć i osuszyć liście sałaty. Pokroić je w duże paski i położyć na talerzu. Osiem jajek ugotować na twardo. Obrać i przekroić wzdłuż. Wyjąć żółtka i rozgnieść je widelcem, dodać szklankę majonezu, łyżkę estragonu, natki pietruszki i szczypiorku. Dobrze wymieszać i nałożyć do połówek białek i wyłożyć na talerz z sałatą.

2) Jajka w kokilkach z kremem grzybowym (dla 4 osób)

Krem grzybowy: 200 gramów pieczarek i 2 szalotki kroimy drobno i smażymy na maśle. Po kilku minutach dodajemy 2 łyżki śmietany, sól i pieprz i dalej gotujemy na bardzo małym ogniu 10 minut. Miksujemy całość w rondlu dodając jeszcze 2 łyżki śmietany i doprawiamy ponownie solą i pieprzem do smaku.

Jajka w kokilkach (8szt.): zagotować litr wody. Posmarować każdą kokilkę masłem i lekko osolić. Delikatnie rozbić jajka i umieścić każde w osobnej kokilce. Kokilki umieścić w naczyniu żaroodpornym (piekarnik) albo w garnku, naczynie zalać wrzątkiem tak by woda sięgała połowy kokilek. Trzymać na ogniu 5-7 albo nawet przy dużych jajkach 9  minut, tak by białka się ścięły a żółtko pozostało płynne. Trzeba uważać by wrzątek nie dostał się do kokilek.

Wyjmujemy kokilki z wodnej kąpieli, nakładamy ciepły krem grzybowy, posypujemy szczypiorkiem. Serwujemy z pieczywem tostowym.

Voila!

alamira
O mnie alamira

Ślązak od zawsze, studiował Ekonomię na UE w Katowicach, Psychologię i Nauki Polityczne na UŚ w Katowicach, Pisanie scenariuszy w PWSzFTviT w Łodzi. Pisze felietony kulinarne do tygodnika "Nowe Info". Jest prywatnym przedsiębiorcą.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości