W chińskich restauracjach stoły są zazwyczaj okrągłe. Koło jest najważniejszym i najbardziej powszechnym symbolem geometrycznym. Jego forma przypomina słońce i księżyc oraz jest doskonałą kwintesencją.
Koło nie zna ani początku ani końca, nie zna ani kierunku ani orientacji, reprezentuje niebiosa i duchowe królestwo.
Okrągły stół jest symbolem jedności rodzinnej.
Kelnerka stawia w jego centrum, na przezroczystym obracającym się pulpicie wszelkie potrawy. Pulpit jest o mniejszym diametrze niż stół. Aby sobie coś wziąć do jedzenia trzeba obracać pulpit zgodnie z kierunkiem wskazówek zegarka. Przedtem należy jednak dokładnie zaobserwować czy nikt z współbiesiadników jednocześnie nie kręci stoliczkiem nakładając sobie potrawy. Wówczs należy poczekać na swoją kolejkę. Wybiera się potrawy w/g własnego upodobania, wszystkie są jednocześnie podawane na stół.

Zadaję sobie pytanie :
‘’dlaczego stolik kręci się zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara?’’
Nikt w moim chińskim kręgu nie potrafi mi dokładnie wyjaśnić genezy tej praktyki.
Być może pochodzi ona z połowy XVIII wieku z Brytyjskiego Królestwa. Na stoliczku z trzema osadzonymi okrągłymi płytami obracającymi się na wspólnym trzonie podawano desery, napoje i umieszczano zastawy jadalne.
Osobiście myśl mnie nachodzi przedstawić tę tezę:
Yin i Yang pokrywa się z ruchem wskazówek zegara.

Czytelnikom, którzy wiedzą więcej na temat pochodzenia
"obracającego się stołu zgodnie z ruchem wskazówek zegara", autor dziękuje za informację.

Inne tematy w dziale Kultura