17 maja nakładem wydawnictwa Hanami ukaże się książka „Japońskie słodycze”
Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek.

Japonia od wieków fascynuje Europejczyków.
To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami.
Kraj nowinek technicznych, starych świątyń oraz wspaniałego jedzenia, o którym można by pisać i pisać.
Wśród niezliczonych smakołyków w życiu mieszkańców Archipelagu Japońskiego szczególną rolę odgrywają słodycze.
Śnieżnobiałe ciastka ryżowe jadane od początków naszej ery, łakocie przywożone z Chin, wyszukane specjały z Kioto towarzyszące ceremonii herbacianej czy ekstrawaganckie ciasta przygotowywane przez najlepszych, współczesnych cukierników to tylko wycinek bogactwa tego, co oferuje kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni.
Słodycze japońskie to jedna z pierwszych, tak kompleksowych publikacji poświęconych japońskiemu cukiernictwu wydanych w języku europejskim.
To niezwykła podróż w czasie, podczas której nie zabraknie wizyt w cesarskiej kuchni, bogatych domach samurajów oraz kupców czy w słynnych zakładach cukierniczych.
Publikacja zawiera prawie 300 zdjęć i 24 przepisy.
http://torii.com.pl/
Inne tematy w dziale Rozmaitości