Wielkopolscy rzeźnicy chcą interwencji Ministerstwa Rolnictwa w sprawie zakazu - w związku z rygorystycznymi przepisami Unii Europejskiej - sprzedaży peklowanej golonki w sklepach - poinformowało Radio Merkury.
Problemem stanowi zbyt duża zawartość soli, która zdaniem unijnych urzędników jest niezdrowa.
- W Wielkopolsce golonka peklowana jest bardzo popularna i jest produkowana od wielu pokoleń. Ten przepis miał być oprotestowany w Unii Europejskiej, czekamy na decyzję, że ten produkt zostanie zachowany - powiedział poznańskiej rozgłośni producent tego smakołyku z południowej Wielkopolski Józef Konarczak.
Golonka peklowana to przysmak uwielbiany w całej Polsce. Jej zwolennicy dzielą się na tych, którzy jedzą ją z musztardą oraz wybierających chrzan. A pod chrupiącą goloneczkę najlepiej podchodzi zimne piwko z dużą pianą, chociaż wódeczka też nie zawadzi. I tej rozkoszy podniebienia chcą nas pozbawić bezduszni unijni biurokraci!
filozof-fenomenolog, autor "Zarysu filozofii spotkania" i "Filozofów o godnym życiu", harcerz, publicysta prasy krajowej i polonijnej, przewodniczący Komitetu Opieki nad Kopcem Józefa Piłsudskiego, rzecznik Porozumienia Organizacji Kombatanckich i Niepodległościowych w Krakowie, były reprezentant prasowy pułkownika/generała Ryszarda Kuklińskiego w Polsce
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości