Sowiniec Sowiniec
686
BLOG

Hot-dog z bigosem

Sowiniec Sowiniec Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 116

                W Krakowie postanowiono w oryginalny sposób połączyć tradycyjne polskie danie z czołowym produktem amerykańskiego rynku fast-foodów, czyli hot-doga z bigosem.

                Jak poinformowało Radio Kraków, taki specjał będzie serwował właściciel lokalu na osiedlu Handlowym w Nowej Hucie Grzegorz Ptasznik. 

                 - Na pomysł wpadłem podczas obiadu u mojej mamy. Podała właśnie bigos, a ja stwierdziłem, że to może być niezłe kulinarne rozwiązanie. Spróbujmy - powiedział krakowskiej rozgłośni.

                W sprawie wypowiedział się na antenie RK znany dziennikarz kulinarny i smakosz Robert Makłowicz:

                 - Hot-dog to rzecz prosta. Ale tu najważniejsze jest użycie określonych składników. A więc może być on albo ohydny, albo dobry. Wszystko zależy od tego, jaka jest bułka i co do środka wsadzimy. Wolałbym, żeby symbolem kulinarnym tego miasta był hot-dog z bigosem, niż zapiekanki z pieczarkową mazią i pseudo-żółtym serem za 20 złotych za kilogram. Zapiekanki to takie reminiscencje PRL-u.

                 A blogerka kulinarna Karolina Milczanowska dodała w rozmowie z Radiem Kraków:

                - Myślę, że taki hot-dog może trafić do kogoś, kto ze street-foodem ma na bakier. Mamy już bułki ze schabowym. Także może być i z bigosem. W takim wydaniu street-food może być rozpoznawalny i trafi do każdego, w każdym wieku. 

                Ciekawe czy ta gastronomiczna hybryda przypadnie do gustu krakowianom i przyjezdnym.

 

Sowiniec
O mnie Sowiniec

filozof-fenomenolog, autor "Zarysu filozofii spotkania" i "Filozofów o godnym życiu", harcerz, publicysta prasy krajowej i polonijnej, przewodniczący Komitetu Opieki nad Kopcem Józefa Piłsudskiego, rzecznik Porozumienia Organizacji Kombatanckich i Niepodległościowych w Krakowie, były reprezentant prasowy pułkownika/generała Ryszarda Kuklińskiego w Polsce

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości