Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz
109
BLOG

Borowik na talerzu...

Stary Wyjadacz Stary Wyjadacz Polityka Obserwuj notkę 1

Idzie jesień, jeszcze jest ciepło a wkrótce częste opady deszczu zwiększą wilgotność gleby. To jest właśnie pora na grzybobranie...
No, można zbierać grzyby, można je kupić w sklepie, ale cel jest jeden - potrawa z grzybów...

image

Foto ilustracyjne - kadr z filmu na wideoblogu Dariusza Kota - "grzybobranie" - https://www.youtube.com/watch?v=urKTvAuB0ko

Jednym z najsmaczniejszych grzybów są prawdziwki. Ale nie dajmy się zwieść pozorom - wszystkie grzyby, które są jadalne - są smaczne i są sposoby ich przyprawiania - są sposoby ogólne, uniwersalne i sprawdzające się przy wszystkich grzybach, są sposoby przygotowania grzybów dedykowane konkretnym gatunkom - dzięki czemu każda potrawa prawidłowo przyrządzona może być i  smaczna, i zdrowa.
Trzeba jednak pamiętać, że grzyby są trudne do trawienia, więc nawet najlepiej przyrządzone - wymagają umiaru w czasie jedzenia. 


Jak przyrządzić potrawę z grzybów ?

No cóż, to nie jest przewodnik dla doświadczonych mistrzów kuchni. To jest tylko wprowadzenie do radzenia sobie w kuchni, gdy nagle trzeba samodzielnie przygotować coś do jedzenia a brakuje doświadczenia.

Zatem dzisiaj grzyby na talerzu... Proponuję borowika. Dla osób lubiących zbierać grzyby kosz jest zawsze niewielki. Dla osób, które nie mają doświadczenia w zbieraniu to wyzwanie ponad siły, ale pod okiem doświadczonego grzybiarza warto próbować. Jednak w sytuacji, gdy z różnych przyczyn wędrówka po lesie jest zbyt wielkim wyzwaniem - proponuję wybrać się na najbliższe targowisko lub do warzywniaka i tam coś wybrać.

A wybór nie jest mały. Może nie każdego dnia będą wszystkie gatunki, ale zawsze można coś wybrać.

Oferta w mniejszych placówkach nie jest duża, ale za to można bez problemu nabyć kilka borowików, kilka podgrzybków, kozaków a czasem i maślaków. 

Niektóre placówki oferują kurki albo rydze.
Na początek proponuję wybrać kilka dużych prawdziwków. Kilka - bo 5-6 sztuk może ważyć około pół kilograma - a to jest już wydatek rzędu 30-50 złotych. Czy warto ?

Jeżeli ktoś nie ma czasu na wyprawę do lasu, to z uwagi na walory smakowe taka porcja nie jest rozrzutnością. Tak więc wybieramy kilka grzybów. Po przyniesieniu ich do domu można je przechować kilka godzin, ale pamiętajmy, że jest to produkt o bardzo krótkim okresie przydatności. Warto też sprawdzić, czy są to grzyby zdrowe (wtedy bez problemów nadają się do przygotowania potrawy) czy też są zarobaczywione. W takim przypadku - cóż, straty mogą zdarzyć się - albo taki grzyb wyrzucamy, albo odcinamy miejsca żerowania a czyste części grzybka możemy przeznaczyć do posiłku.


Co można zrobić z grzybami ?

Pomijam tutaj proces suszenia, bo nie ma ich tu zbyt wiele. Możemy wybrać gotowanie lub smażenie. W sieci znajduje się wiele filmików oraz opisów - jak przygotować posiłek z grzybów, ale są to prezentacje na wysokim poziomie - i nie każdy da sobie radę z tak wykwintnym daniem. 

Jeżeli nasze grzyby są duże - trzeba pokroić je na mniejsze kawałki, ale nie na sieczkę. Nie o to chodzi. Duże kawałki możemy wrzucić na gorący tłuszcz, możemy wcześniej dodać cebulę podsmażoną na tłuszczu, w czasie smażenia trzeba potrawę mieszać, aby nie przypaliła się. Gdy grzyby usmażą się - są gotowe do jedzenia. 

Można tu dodać na przykład śmietanę, wtedy będą one miały zupełnie inny smak.

Ja nie ma tyle cierpliwości, by czuwać nad smażonymi grzybami. Dlatego dodaję - wodę albo niewielką ilość - i tu do wyboru w zależności, co dzisiaj mamy - albo wody z rosołu, albo wodnistej części zupy. Dodatek nie musi być duży. Ważne, by patelnia nie była sucha. Ale w takim przypadku  będziemy mieć grzyby duszone a nie smażone. Jednak dla małych dzieci czy dla osób starszych takie podgotowanie ma sens, bowiem ułatwia trawienie grzybów.


Podawanie przygotowanej potrawy

Smażenie czy gotowanie grzybów powinno trwać około 20-30 minut. W zależności od wielkości grzybów oraz sposobu ich pokrojenia będziemy mieć większe lub mniejsze kawałeczki pływające w sosie grzybowym. W zależności, ile dodaliśmy wody - ten sos będzie rzadszy lub bardziej gęsty. Najsmaczniejsza jest potrawa z grzybów świeżo przygotowanych, jeszcze gorących - które możemy podać w towarzystwie ziemniaków lub makaronu. I tu znowu możemy próbować - albo osobne "kupki" ziemniaczków lub makaronu i osobna kupka przygotowanych grzybków. Możemy - szczególnie w przypadku makaronu - wymieszać go z przygotowanym sosem grzybowym. W każdym z przypadków będzie to danie wyśmienite. Zwłaszcza, jeżeli grzybki będą małe lub mocno rozdrobnione.


Dodatki - może być kromka chleba z masłem lub bułka i sos grzybowy bez dodatku ziemniaków lub makaronu, można dodać kilka łyżek gęstej śmietany, można dodać pachnącej zieleniny - pietruszki, koperku lub zielonej cebulki... 


Ograniczeń tu właściwie nie ma. Można podać porcję grzybów jako dodatek do zimnego mięsa/wędliny, jajka gotowanego na twardo. Zamiast śmietany - można dodać delikatną musztardę. A jeżeli ktoś zechce próbować bardziej wykwintnych potraw - może skorzystać z porad blogerów specjalizujących się w pysznościach naszej kuchni. A jeżeli ktoś będzie miał możliwość korzystania ze starych książek kucharskich - to również nie będzie zawiedziony.


Smacznego ! 










Lubię dobre jedzenie

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Polityka