Na zupę z kapusty można powiedzieć, że to 'kapuśniak' albo 'bigos'... Ale 'kapuściana zupka z mrożenia' ?
Odpowiedź na to pytanie jest prosta. A więc zaczynamy.
Główkę kapusty tniemy na kawałki i umieszczamy w garnku. Mniej więcej 1 do 2 kg karkówki (może być dowolne mięso) kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Tu dodam, że chodzi o szybkowar.
Co jeszcze można dodać ?
To już sprawa gustu - co dodamy i w jakiej ilości: cebula, marchew, pietruszka, seler, z przypraw liść laurowy, majeranek - wedle gustu i smaku, i za każdym razem - według uznania...
Całość gotujemy dość długo, bo mniej więcej ze 40 minut po zamknięciu zaworu ciśnieniowego, potem z godzinę na bardzo małym gazie - aż do chwili, gdy ponownie wyzwoli się ciśnienie pary przez zawór bezpieczeństwa. Wtedy wyłączamy gaz i zajmujemy się czymś innym. Gdy wrócimy do naszego szybkowara - powinien już być wychłodzony. Wtedy - albo podajemy na talerze, albo podgrzewamy do właściwej temperatury, by go podać "na gorąco".
Resztę schłodzonego kapuśniaczka pakujemy w naczynie odporne na zamrażanie i umieszczamy w zamrażarce. Trzymamy go w ten sposó do chwili, gdy uznamy, że "może dzisiaj..."
Wtedy go podgrzewamy do właściwej temperatury i podajemy... Przyznam, że takie przemrożenie nie powoduje gorzej jakości potrawy.
A jaka jest różnica między kapuśniakiem i bigosem ?
Dla mnie jest to synonim, bo jedno i drugie jest dobre. Tyle, że i jedno i drugie można gotować z udziałem kapusty kiszonej - wyłącznie na kapuście kiszonej lub na dowolnej ilości kapusty świeżej z dodatkiem kapusty kiszonej.
I druga różnica - albo dodajemy mięso surowe, odpowiednio rozdrobnione, albo dodajemy jeszcze gotowe już wędliny typu kiełbasa czy boczek. Proporcje również mogą być dowolne, można dodawać wędliny wędzone lu bez wędzenia. Każda potrawa będzie jednakowo dobra a zdarza się, że kilkukrotne podgrzewanie całości również nie powoduje utraty jakości potrawy. Znawcy tej potrawy uważają, że kilkukrotne podgrzewanie dodaje dodatkowej wartości tej potrawy.
Inne tematy w dziale Polityka