4 obserwujących
1041 notek
201k odsłon
60 odsłon

Kulinaria

Wykop Skomentuj

Zupa pieczarkowa

1,5 l wywaru z warzyw, 400 g pieczarek, 100-150 ml białego wytrawnego wina, olej do smażenia, 20 g maki, sól, pieprz i 3-4 łyżeczki świeżej zieleniny [natka pietruszki, tymianek, szczypiorek]. Pieczarki obrać, opłukać, dobrze osuszyć i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć grzyby. Do gorącego wywaru dolać wino, dodać usmażone pieczarki. Gotować 15 min na wolnym ogniu. Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać do zupy, mieszając zagotować. Doprawić do smaku, posypać obficie posiekaną zieleniną i podawać. 

Można dodać do zupy drobny makaron, np. nitki lub zacierki, podawać z grzankami albo ze świeżym pieczywem.

źródło: Kalendarz polski

√ Człowiek czynu zawsze wygląda niestosownie pomiędzy gadułami - George Bernard Shaw.

Wykop Skomentuj
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości