5 obserwujących
1123 notki
220k odsłon
84 odsłony

Rosół z knedlami wątrobianymi

Wykop Skomentuj1

500 g wątróbki drobiowej lub cielęcej, jajko, 2 czerstwe kajzerki, 4 łyżki mleka, 150 g bułki tartej, 50 g masła, ząbek czosnku, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, 4 porcje rosołu.

Kajzerki namoczyć w mleku. Wątróbkę oczyścić, umyć, osuszyć i zmielić albo bardzo drobno posiekać. Kajzerki wyjąć, odcisnąć starannie z mleka, dodać wątróbkę, czosnek czosnek przeciśnięty przez prasę, bułkę tartą, jajko, przyprawy oraz 3 łyżki szczypiorku [łyżkę zostawić na później]. Wyrobić bardzo dokładnie masę, uformować knedle i gotować we wrzącej wodzie ok. 15 min. Podzielić na 4 porcje, włożyć do gorącego rosołu, posypać szczypiorkiem i doprawić pieprzem.

√ Szczypiorek można zastąpić natką pietruszki, ewentualnie kolendrą - wtedy danie nabierze innego charakteru.

Źródło: Kalendarz polski

Gdzie się myśli nie zgodzą, tam przyjaźń dziurawa - Jan Kochanowski

Wykop Skomentuj1
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości