BICO BICO
217
BLOG

Gołąbki z polędwiczk

BICO BICO Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 1

2 polędwiczki wieprzowe (ok 400 g), 6 liści kapusty, 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, szczypta imbiru, ząbek czosnku, 2 łyżki sosu tabasco, kilka pieczarek, kostka warzywna, kostka smakowa (smażona cebula), łyżka masła, sól.

Polędwiczki natrzeć mieszaniną oliwy, sosu tabasco, wina, kminku,  imbiru i czosnku zmiażdżonego z 1/4 łyżeczki soli. Odstawić do lodówki na dobę. Pokroić każdą w poprzek na części 3 części. Zawinąć w sparzone liście kapusty. Obwiązać nicią. Podlewać bulionem z dopuszczonych kostek. Udusić w piekarniku pod przykryciem w żaroodpornym naczyniu z dodatkiem zrumienionych na maśle pieczarek. 

DO tego dania można użyć białej kapusty, ale bardzo smaczne są również polędwiczki duszone w liściach kapusty włoskiej. 

Podając do stołu, należy pamiętać o usunięciu nici, którymi związane były gołąbki.

Źródło: Kalendarz polski

Czym jest słońce dla ziemi, tym miłość dla duszy -  Honoré de Balzac 


:

BICO
O mnie BICO

Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości