5 obserwujących
1184 notki
234k odsłony
78 odsłon

Przewodnik po przyprawach

Wykop Skomentuj

Rozmaryn

Świeże lub suszone liście rozmarynu dodaję się w niewielkich ilościach do ciemnych mięs, szczególnie do wołowiny i baraniny. Powoduje ich zmiękczenie, poprawę smaku, a w przypadku baraniny - złagodzenie nieprzyjemnego zapachu. W kuchni staropolskiej aromatyzowano nim potrawy z dziczyzny. Charakteryzuje się orzeźwiającym,  nieco cierpkim smakiem i ostrym, określany jako leśny zapachem.

Używa się go też do aromatyzowania pieczonych ziemniaków i suszonych karczochów. We Włoszech doprawia się nim rosoły, flaki, wieprzowinę podawaną na zimno, mięso siekane, mostek cielęcy, stanowiący smakołyk tamtejszych stołów, a również pieczeń cielęcą, którą szpikuje się szpilkami rozmarynu i nabiera czosnkiem. Rozmaryn podnosi też smak gotowanych i pieczonych ryb. Płastugę albo pstrąga, ugotowane w wywarze z rozmarynu i białego wina, podaje się z sosem doprawionym gałką muszkatołową i także rozmarynem.

Źródło: Kalendarz polski 

Wolę błąd entuzjasty od obojętności mędrca - Anatole France.

Wykop Skomentuj
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości