5 obserwujących
1184 notki
234k odsłony
90 odsłon

Potrawka po starofrancusku

Wykop Skomentuj

800 g mięsa z piersi indyczej, 2 duże cebule, 120 g małych cebulek, 120 g pieczarek, 2/3 szklanki śmietany 22%, marchewka, 2 kostki bulionowe drobiowe, po kilka gałązek natki pietruszki i rozmarynu, 150 g ryżu, po 2 łyżki masła i mąki, 2 - 3 goździki, oliwa, sól, biały pieprz.

Mięso pokroić w długie paski. Marchewkę obrać i umyć. Jedną cebulę nabić goździkami, włożyć do garnka, dodać mięso, marchewkę, jedną kostkę bulionową, natkę i rozmaryn. Zalać 2 szklankami wody, gotować pod przykryciem 40 min.  Masło stopić, wsypać mąkę, zrumienić. Do mięsa dodać zasmażkę i śmietanę, wymieszać, przyprawić. Pieczarki i cebulki obrać, sparzyć lekko osolonej wrzątkiem, odcedzić. Pozostałą cebulę posiekać, zeszklić na oliwie. Wsypać ryż, chwilę krążyć. Zalać wodą, wrzucić pozostałą kostkę bulionową, przyprawić solą, gotować, aż ryż będzie miękki (ok. 20 min). Wymieszać go z mięsem . Podawać danie odłożone pieczarkami i cebulkami.

Źródło: Kalendarz polski 

Wielkie umysły mają cele, inni mają życzenia - Washington Irving.

Wykop Skomentuj
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości