Porcja włoszczyzny, 350 g cielęciny z kością, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, listek laurowy, pęczek koperku, 3/4 szklanki śmietany,
Lane kluski: 2 jajka, 3 łyżki mąki.
Z mięsa, gałązek koperku [listki oberwać] i obranej, umytej włoszczyzny oraz pieprzu, ziela i listka laurowego ugotować wywar i odcedzić. Z mąki i jajek przyrządzić ciasto na lane kluski. Na wrzący wywar wlewać ciasto cienkim strumieniem, a gdy kluseczki wypłyną, odstawić garnek z ognia, dodać śmietanę i posiekane listki koperku.
Można też ugotować zupę na jarskim wywarze bez dodatku mięsa.
Równie smaczna będzie z ryżem ugotowanym na sypko, grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Źródło: Kalendarz polski
Świat nie jest piłką futbolową, świat się podbija głową! głową! głową! - Antoni Słonimski
Co o tym sądzisz?