5 obserwujących
1184 notki
234k odsłony
55 odsłon

Wegetariańska pasta do pieczywa

Wykop Skomentuj

500 g twarogu, po dwie garści mieszka, pokrzywy i krwawnika, kilka łyżek śmietanki, kilkanaście orzechów laskowych, kilka łyżek siemienia lnianego, sól, pieprz ziołowy, 3 łyżki koperku

Świeżo zebrane liście ziół starannie umyć pod bieżącą wodą i osączyć na sicie. Twaróg wymieszać ze śmietanką. Jeśli twarożek nie będzie spoisty, wlać ewentualnie łyżkę oleju. Orzech posiekać, siemię [po namoczeniu w letniej wodzie] zmiksować. Osączoną zieleninę drobno posiekać, dodać do twarożku, wymieszać z orzechami i siemieniem lnianym, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek. Pastę ugnieść w miseczce i wstawić do lodówki. Podając na stół, kroić promieniście jak tort.

Na pastę najlepiej nadają się młode liście z wielu gatunków dziko rosnących roślin

Taka pasta dobrze smakuje z ciemnym pieczywem

Źródło: Kalendarz polski

Człowiek to rzeczownik, a rzeczownikiem rządzą przypadki - Krystyna Siesicka.

Wykop Skomentuj
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości