6 obserwujących
1220 notek
239k odsłon
79 odsłon

Zupa szczawiowa

Wykop Skomentuj4

1 l wywaru z mięsa lub warzyw, garść liści szczawiu, 2 ząbki czosnku, pęczek dymki, marchew, mała cukinia, 2 łyżki masła, łyżka mąki, natka pietruszki, szczypiorek, po szczypcie tymianku i szałwii, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz.

Na maśle zeszklić drobno posiekany czosnek, cebulkę dymki oraz startą na tarce marchew i cukinię. Dodać drobno posiekany szczaw, dusić przez chwilę na słabym ogniu. Oprószyć mąką, rozprowadzić wywarem i zagotować, Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, tymianek i szałwię. Po odstawieniu zupy z ognia wlać śmietanę i przyprawić całość solą i pieprzem do smaku. 

Bardzo smaczna będzie szczawiowa na wywarze z chudego wędzonego boczku.

Do każdego talerza zupy można dodać połówkę jajka na twardo.

Źródło: Kalendarz polski

Kto trzęsie drzewem prawdy, temu spadają na głowę obelgi i nienawiść - Konfucjusz

Wykop Skomentuj4
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości