6 obserwujących
1220 notek
239k odsłon
60 odsłon

Przewodnik po przyprawach

Wykop Skomentuj

Bazylia

Odznacza się delikatnym, balsamicznym aromatem i intensywnym lekko korzennym smakiem. Dobrze komponuje się z szałwią, rozmarynem, estragonem i tymiankiem. Jej zapach uwydatnia się w połączeniu z czosnkiem. Wymieszana z rozmarynem może zastąpić ... pieprz. 

Bazylią doprawiamy przede wszystkim dania warzywne, zwłaszcza z pomidorów. Trudno sobie wyobrazić włoską kuchnię bez świeżej bazylii, a co za tym idzie bez słynnej sałatki caprese i sosu pesto dodawanego do makaronu. W formie suszonej przyprawa sprawdzi się też jako dodatek do zup, pizzy i dań mięsno - warzywnych.

Aromat ziela sprawia, że uzyskuje się z jego dodatkiem znakomitą oliwę z oliwek i ocet winny. Taką oliwę można wykorzystać nie tylko jako podstawę dressingu do sałaty, ale też jako składnik sosu pomidorowego, dodatek do grzanek, zapiekanek itp.

Źródło: Kalendarz polski

Dużo, to nie znaczy dobrze, ale dobrze dużo znaczy - Demostenes

Wykop Skomentuj
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości