6 obserwujących
1221 notek
240k odsłon
18 odsłon

Aromatyczne frykadele

Wykop Skomentuj

Po 250 g mielonej wieprzowiny i cielęciny, 2 cebule dymki, 100 g sera żółtego [np. gouda], sos chili, 100 g chipsów tacos, łyżka musztardy, ząbek czosnku, pieprz.

Czosnek obrać i drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulki oczyścić, pokroić w krążki. Chipsy włożyć do foliowej torebki i rozgnieść wałkiem. Mięso włożyć do miski, dodać starty ser, czosnek, cebulę, pokruszone chipsy, kilka łyżek sosu chili i musztardę. Wymieszać, wyrobić na jednolitą masę, przyprawić pieprzem i solą. Masę mięsną podzielić na 4 porcje, uformować z nich wałeczki. Ułożyć je na tacce i piec na rozgrzanym ruszcie około 12 minut z każdej strony. Podawać z sosem chili.

Jeśli nie mamy w piekarniku rusztu, pieczemy frykadele w natłuszczonej brytfannie.

Masę mięsną można doprawić dodatkowo według uznania: curry, kurkumą i pieprzem cayenne.

Źródło: Kalendarz polski

Tego cię uczy każdy dzień. Że raz jest światło, a raz cień - Jonasz Kofta.  

Wykop Skomentuj
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości