6 obserwujących
1255 notek
244k odsłony
96 odsłon

Pomidory po prowansalsku

Wykop Skomentuj2

4 duże pomidory, łyżka oliwy, 2 łyżki masła, ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej szalotki, sól, pieprz, łyżka posiekanej natki, 1/3 szklanki tartego sera gouda ewentualnie trybula.

Pokroić pomidory na połówki, wydrążyć nasiona i trochę miąższu. Rozgrzać oliwę w płytkim rondlu. Ułożyć pomidory przekrojoną stroną do spodu. Krótko podsmażyć i przełożyć do foremki. W rondlu stopić masło, dodać posiekany czosnek i szalotkę. Smażyć, aż lekko się zrumienią. Dodać miąższ z pomidorów i natkę. Wymieszać i dusić kilka minut. Przygotowanym nadzieniem nadziać wydrążone połówki pomidorów. Posypać serem. Zapiekać, aż ser się przyrumieni.

Podawać na gorąco z grzankami lub świeżym pieczywem.

Przed podaniem można udekorować danie posiekaną natką trybuli.

Źródło: Kalendarz polski

Nigdy nie myślę o przyszłości. Nadchodzi ona wystarczająco szybko - Albert Einstein.


Wykop Skomentuj2
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości