6 obserwujących
1343 notki
252k odsłony
66 odsłon

Przewodnik po przyprawach

Wykop Skomentuj1

Wanilia

Uważana jest za najcenniejszą przyprawę do dań podawanych na słodko, czyli kompotów, budyniów, kremów, napojów, lodów, sorbetów. Aromatyzuje się nią zupy owocowe, kasze i ryż z owocami, a także słodkie sosy. Bywa też składnikiem słodkich napojów alkoholowych, a nawet nastawia się na lace wanilii domową nalewkę spirytusową. Przyprawia się wanilią ciasta, zwłaszcza kruche. Z kultury azteckiej został nam zwyczaj łączenia wyrobów czekoladowych z wanilią. Dodaje się nawet jej odrobinę do filiżanki gorącego kakao. Można ją łączyć z przyprawami o podobnym, egzotycznym nieco smaku, np. z cynamonem, imbirem. 

Przed użyciem trzeba kawałek laski wanilii drobno posiekać lub utłuc w moździerzu z cukrem. Można ją rozerwać i wyskrobać ze środka drobniutkie nasionka, osadzone w cienkiej oleistej masie. Oszczędniej będzie kawałek laski ująć w palce między dwiema kostkami cukru i ścierać na tarce o małych otworach.

Źródło: Kalendarz polski

Lepiej być nieszczęśliwą samotnie, niż nieszczęśliwą z kimś innym - Marilyn Monroe.

Wykop Skomentuj1
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości