6 obserwujących
1341 notek
252k odsłony
72 odsłony

Przewodnik po przyprawach

Wykop Skomentuj

Goździki cd.

Szynkę wielkanocną przed pieczeniem szpikujemy na całej powierzchni sparzonymi goździkami. Wówczas nie tylko dekoracyjnie wygląda, ale zyskuje na smaku. Dodajemy też tę przyprawę do gorących napojów alkoholizowanych, przede wszystkim do słynnego staropolskiego krupniku na miodzie.

Jarzębina do mięsa

1kg dojrzałych owoców jarzębiny, 500 g jabłek, 500 g gruszek, 300 g cukru, kilka goździków. 

Oczyszczone z szypułek i przebrane jagody jarzębiny umyć, zalać wrzątkiem i po 5 min odcedzić. Zalać wodą [pół szklanki], dodać goździki i gotować. Gdy się rozgotują, wsypać cukier i dalej smażyć na wolniutkim ogniu. Dodać obrane i pokrajane na ćwiartki jabłka i gruszki. Gdy owoce nabiorą przejrzystości, a syrop jest gęstawy, przełożyć całość do wyparzonych słoików twistów, zamknąć hermetycznie i przechowywać w chłodnym miejscu.

Źródło: Kalendarz Polski

Starość nie jest niczym innym, jak tylko powtórzeniem wieku dziecięcego - Antyfanes.

Wykop Skomentuj
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości