6 obserwujących
1478 notek
266k odsłon
84 odsłony

Przewodnik po przyprawach

Wykop Skomentuj

Zioła prowansalskie

Nie są jednorodnym gatunkiem, ale mieszanką wielu ziół. Skład jej to długie wieki rozwoju kuchni europejskiej. Rzymianie podczas panowania na terenach dzisiejszej Prowansji, niezbyt gustowali w miejscowej kuchni. Aby uatrakcyjnić starofrancuskie dania, używali rosnących tam bujnie ziół. Z czasem zaczęto je łączyć, wykorzystując zalety poszczególnych roślin. Każda dostarczała innego smaku i aromatu. Rozmaryn, liść laurowy, tymianek, majeranek, bazylia i oregano razem komponują się świetnie.

Pachną tak, jak przed wiekami. Świetnie pasują do oliwy, pomidorów, sałaty, owoców cytrusowych, wina, orzechów i migdałów. Doprawiamy ziołami prowansalskimi potrawy warzywne. Nadają one aromat wszelkim połączeniom makaronów z sosami. Dobrze komponują się z rybami. Przyprawiamy nimi nie tylko dania, zaczerpnięte z obcych kuchni, ale także przyrządzane tradycyjnie, jak duszony drób.

Źródło: Kalendarz Polski

Miłość łatwiej znosi nieobecność lub śmierć niż zwątpienie lub zdradę - André Maurois.

Wykop Skomentuj
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości