6 obserwujących
1607 notek
279k odsłon
60 odsłon

Przewodnik po przyprawach

Wykop Skomentuj1

Gałka muszkatołowa

Odznacza się intensywnym, słodkawym, ale i odrobinę gorzkim smakiem oraz specyficznym, korzennym odświerzającym aromatem. Możemy ją kupić zmieloną, ale poleca się rozdrabniać ją dopiero przed dodaniem do potrawy. Gałką doprawiamy zarówno słodkie, jak i pikantne potrawy. Wzbogaca smak deserów czekoladowych [kremy, budynie, musy, lody], pieczonych owoców. Uważana jest za przyprawę dobrze harmonizującą z szarlotkami, słodkimi plackami i drożdżówkami owocowymi, ale najważniejsza jej rola to uszlachetnianie bożonarodzeniowych pierników. Wchodzi w skład wielu mieszanek, przeznaczonych do tych staropolskich wypieków. Niewielkie jej ilości można dodać do napojów mlecznych, śmietany, którą polewamy kluski czy ryż na słodko, do wina grzanego, ponczu i kakao. Gałka wybornie przyprawia smak piure ziemniaczanego, pasztetów i sosu beszamelowego. Dodaje się ją do szparagów, brukselki, duszonego szpinaku.

Źródło: Kalendarz Polski

Obojętność jest najłagodniejszą formą nietolerancji - Karl Jaspers

Wykop Skomentuj1
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale Rozmaitości