7 obserwujących
1779 notek
293k odsłony
  589   0

Fasolka po bretońsku na szybko

2 puszki białej drobnej fasoli, puszka pomidorów bez skórki, 100 g wędzonki lub kiełbasy, cebula, 1 - 2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia.

Cebulę drobno pokroić, wędlinę  - w kosteczkę lub plasterki. W rondlu rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, dodać wędlinę, smażyć chwilę razem, doprawić majerankiem. Dodać drobno pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem, przykryć i gotować na małym ogniu mniej więcej 15 minut. Dołożyć fasolę, dusić 5 min, po czym doprawić  - jeśli trzeba solą i pieprzem

Oprócz majeranku można dodać inne zioła, np. tymianek, lubczyk.

Jeśli ktoś woli intensywniejszy smak, może dodać jeszcze koncentrat pomidorowy.

Źródło: Kalendarz Polski

Gdzie rolnik leniwy, tam leniwa i ziemia - przysłowie duńskie.


Lubię to! Skomentuj6 Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości