Łasuch Łasuch
215
BLOG

Żeberka słodko-kwaśne

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Weekend już za kilka dni, znów pewnie jak Polska długa i szeroka grille będą dymić. Kontynuujemy przepisy na grilla i dziś żeberka z grilla:

Żeberka słodko-kwaśne

Czas przygotowania: 90 minut
Kaloryczność: 520 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 3/4 kg żeberek wieprzowych
  • duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki miodu
  • Marynata do mięs słodko-kwaśna
  • 4 suszone papryczki chili

Etapy przygotowania

Żeberka pokroić na kawałki (tak aby każda porcja miała jedną lub dwie kostki). Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę oraz czosnek. Wlać ocet, sos sojowy, keczup, miód, 2 łyżki marynaty słodko-kwaśnej, suszone papryczki chili oraz pozostały olej.

Mięso włożyć do marynaty, tak aby każdy kawałek mięsa był dokładnie zanurzony. Przykryć i odstawić na 30 minut. Żeberka układać na rozgrzanym ruszcie i opiekać po 30 minut z każdej strony, smarując pozostałą marynatą.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Można tez spróbowac takie:

Żeberka z sosem barbecue

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości