Lato tuz za progiem, mam nadzieję, ze upalne, stąd dzisiaj chłodnik przepis troszkę odmienny, bo chłodnik truskawkowy:
Czas przygotowania: 25 minut
Kaloryczność: 590 kcal
Ilość porcji: 2
Składniki
- 60 dag truskawek
- 100 ml soku z czerwonych winogron
- szczypta cynamonu
- 5 dag cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 10 dag chałki (lub bułki maślanej)
- łyżeczka masła
- torebka cukru waniliowego
- kilka listków bazylii
Etapy przygotowania
Truskawki umyć, obrać, osuszyć. 1/4 owoców pokroić w ćwiartki. Resztę zmiksować na purée z sokiem z winogron, szczyptą cynamonu, cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać z pokrojonymi truskawkami. Odstawić do lodówki na 2 godz.
Chałkę pokroić w małą kostkę. Masło roztopić na patelni, dodać kostki chałki i zrumienić. Wsypać cukier waniliowy i razem podgrzewać. Listki bazylii opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki i dodać do chałki. Przed podaniem położyć na wierzchu zupy.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości