Łasuch Łasuch
58
BLOG

Truskawkowy chłodnik

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Lato tuz za progiem, mam nadzieję, ze upalne, stąd dzisiaj chłodnik przepis troszkę odmienny, bo chłodnik truskawkowy:

Truskawkowy chłodnik

Czas przygotowania: 25 minut
Kaloryczność: 590 kcal

Ilość porcji: 2

Składniki

  • 60 dag truskawek
  • 100 ml soku z czerwonych winogron
  • szczypta cynamonu
  • 5 dag cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 dag chałki (lub bułki maślanej)
  • łyżeczka masła
  • torebka cukru waniliowego
  • kilka listków bazylii

Etapy przygotowania

Truskawki umyć, obrać, osuszyć. 1/4 owoców pokroić w ćwiartki. Resztę zmiksować na purée z sokiem z winogron, szczyptą cynamonu, cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać z pokrojonymi truskawkami. Odstawić do lodówki na 2 godz.

Chałkę pokroić w małą kostkę. Masło roztopić na patelni, dodać kostki chałki i zrumienić. Wsypać cukier waniliowy i razem podgrzewać. Listki bazylii opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki i dodać do chałki. Przed podaniem położyć na wierzchu zupy.

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości