Kontynuujemy przepisyna chłodnik przepis z kuchni hiszpańskiej, tzw. chłodnik andaluzyjski czyli gazpacho.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 120 minut
Kaloryczność: 200 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 3 kromki białego chleba
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 kg pomidorów
- 3 kolorowe papryki
- ogórek
- cebula
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
Gęsta od świeżych warzyw, aromatyczna, pachnąca ziołami...
Etapy przygotowania
Gazpachoto klasyczna hiszpańska zupa rodem z Andaluzji. Można ją wzbogacić,
dodając pokrojoną w kostkę szynkę lub kawałki tuńczyka.
■ Kromkę chleba pokroić w kostkę. Podpiec bez tłuszczu na patelni.
■ Czosnek obrać, rozgnieść w moździerzu ze szczyptą soli. Pozostały chleb pokruszyć, dodać do niego rozgnieciony czosnek. Miksować, dolewając oliwę, aż powstanie jednolita pasta. Odstawić na 30 min.
■ Warzywa umyć. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Cebulę obrać. Z ogórka usunąć pestki. Pomidory sparzyć, obrać i usunąć pestki. Jedną trzecią warzyw (z wyjątkiem pomidorów) pokroić w małą kostkę.
■ Resztę warzyw zmiksować. Przetrzeć przez sito. Wymieszać z pastą chlebowo- czosnkową. Dolać ocet winny i pół litra wody mineralnej. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
■ Przed podaniem zupę wymieszać. Dodać pokrojone warzywa i grzanki. Przyprawić solą oraz dość obficie pieprzem.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Wcześniejsze pomysły na pyszne zupy, chłodniki:
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości