Łasuch Łasuch
155
BLOG

Gazpacho - chłodnik andaluzyjski

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 1

Kontynuujemy  przepisyna   chłodnik przepis z kuchni hiszpańskiej, tzw.  chłodnik andaluzyjski czyli gazpacho.

 

Gazapacho - chłodnik andaluzyjski

Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 120 minut
Kaloryczność: 200 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 3 kromki białego chleba
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 kg pomidorów
  • 3 kolorowe papryki
  • ogórek
  •  cebula
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz

Gęsta od świeżych warzyw, aromatyczna, pachnąca ziołami...

Etapy przygotowania

Gazpachoto klasyczna hiszpańska zupa rodem z Andaluzji. Można ją wzbogacić,
dodając pokrojoną w kostkę szynkę lub kawałki tuńczyka.

■ Kromkę chleba pokroić w kostkę. Podpiec bez tłuszczu na patelni.

■ Czosnek obrać, rozgnieść w moździerzu ze szczyptą soli. Pozostały chleb pokruszyć, dodać do niego rozgnieciony czosnek. Miksować, dolewając oliwę, aż powstanie jednolita pasta. Odstawić na 30 min.

■ Warzywa umyć. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Cebulę obrać. Z ogórka usunąć pestki. Pomidory sparzyć, obrać i usunąć pestki. Jedną trzecią warzyw (z wyjątkiem pomidorów) pokroić w małą kostkę.

■ Resztę warzyw zmiksować. Przetrzeć przez sito. Wymieszać z pastą chlebowo- czosnkową. Dolać ocet winny i pół litra wody mineralnej. Wstawić na 2 godziny do lodówki.

■ Przed podaniem zupę wymieszać. Dodać pokrojone warzywa i grzanki. Przyprawić solą oraz dość obficie pieprzem.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Wcześniejsze pomysły na pyszne zupy, chłodniki:

Truskawkowy chłodnik

Chłodnik z botwinki

Chłodnik ogórkowy z rokpolem

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości