Kontynuujemy przepisy na zapiekanki Dzisiaj zapiekanka z bekonem i serami, pyszna, sycąca i w ogóle jak znalazł na te chłodniejsze dni.
Czas przygotowania: 80 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Kaloryczność: 550 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- Ciasto:
- 15 dag ziemniaków
- 2 dag drożdży
- 20 dag mąki
- gałka muszkatołowa
- sól
- Farsz:
- po 10 dag rokpola i ementalera
- cebula
- bakłażan
- 30 dag botwiny
- 2 łyżki oleju
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 4 plastry bekonu
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Etapy przygotowania
Ugotowane ziemniaki zmiksować na gładką masę. Drożdże rozpuścić w 1/2 szklance ciepłej wody. Masę wyrobić z drożdżami, mąką, gałką i szczyptą soli. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Rokpol pokruszyć widelcem, ementaler zetrzeć na tarce. Cebule obrać, bakłażan i botwinę umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem i serami. Doprawić solą i pieprzem.
Wysmarowaną masłem formę wyłożyć ciastem, zostawiając ranty 3–4 cm wysokości. Warzywa ułożyć na cieście. Sery rozłożyć na warzywach, na wierzchu ułożyć pokrojony bekon. Włożyć formę do letniego piekarnika, piec ok. 40 minut w maksymalnej temp. 200 C.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Wcześniejsze przepisy na zapiekanki :
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości