Łasuch Łasuch
46
BLOG

Placek z bekonem

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Kontynuujemy przepisy na  zapiekanki   Dzisiaj zapiekanka z bekonem i serami, pyszna, sycąca i w ogóle jak znalazł na te chłodniejsze dni.

Placek z bekonem

Czas przygotowania: 80 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Kaloryczność: 550 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • Ciasto:
  • 15 dag ziemniaków
  • 2 dag drożdży
  • 20 dag mąki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • Farsz:
  • po 10 dag rokpola i ementalera
  • cebula
  • bakłażan
  • 30 dag botwiny
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 4 plastry bekonu
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Etapy przygotowania

Ugotowane ziemniaki zmiksować na gładką masę. Drożdże rozpuścić w 1/2 szklance ciepłej wody. Masę wyrobić z drożdżami, mąką, gałką i szczyptą soli. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Rokpol pokruszyć widelcem, ementaler zetrzeć na tarce. Cebule obrać, bakłażan i botwinę umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem i serami. Doprawić solą i pieprzem.

Wysmarowaną masłem formę wyłożyć ciastem, zostawiając ranty 3–4 cm wysokości. Warzywa ułożyć na cieście. Sery rozłożyć na warzywach, na wierzchu ułożyć pokrojony bekon. Włożyć formę do letniego piekarnika, piec ok. 40 minut w maksymalnej temp. 200 C.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Wcześniejsze przepisy na  zapiekanki :

Porco al forno – zapiekana wieprzowina z warzywami

Chłopski placek z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka z szynką na krakersach

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości