Łasuch Łasuch
467
BLOG

Knedle z czereśniami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 2

Kontynuujemy  przepisy kulinarne na dania z czereśniami Dziś knedle:

Knedle z czereśniami

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 15 minut
Kaloryczność: 510 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 kg czereśni
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • sól

Etapy przygotowania

■ Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przestudzić, zemleć (można też przepuścić przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem).

■ Do ziemniaków wbić jajka, wsypać ok. 1 i 1/2 szklanki mąki. Zagnieść gładkie ciasto, gdyby było zbyt rzadkie, podsypać jeszcze nieco mąki.

■ Czereśnie umyć, wyjąć pestki. Z ciasta uformować wałeczki o średnicy ok. 5 cm. Nożem pociąć na plastry, formować placuszki. Na każdy kłaść dwie czereśnie, dokładnie zlepić.

■ W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wkładać knedle i gotować 2 min od wypłynięcia. Odcedzić na sicie. Podawać polane bułką tartą, zrumienioną na maśle.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości